maandag 28 februari 2011

Köfta Rowan


Eigenlijk heet deze balletjes kofta balletjes, maar ik geef Rowan hierbij de eer. Het recept komt uit een kookboek van de Hare Krsnna: ´Een hogere smaak´ dat ik iedereen van harte kan aanbevelen. 
Kofta balletjes komen uit de Indiase keuken en dat betekent: lekker en gekruid! Allebei streng verboden in de macrobiotische keuken, mondje dicht dus want voor je het weet zit je tussen het paddengebroed of erger. Voor wie eens wat lekkers wil eten na een weeïge urenlang onder hoge druk gekookte groenten en rijst met kombu een welkome afwisseling op zijn minst. 

Kofta balletjes maak je met fijn geraspte bloemkool en kool en het resultaat heeft niets meer van een koolsmaak. Als je wilt weten waar het dan wel naar smaakt: op naar de keuken! 

• Neem 2 koppen geraspte bloemkool en twee koppen geraspte kool. 
• Meng deze met anderhalve ons kikkererwtenmeel, ui (of asafoetida) komijn (=djinten), cayenne. of chilipeper, koenjit (=kurkuma), koriander (=ketoembar) en kerrie(blad). Wees niet te zuinig met de specerijen: na al dat yang kun je wel wat yin gebruiken. 
Als het goed is gegaan heb je nu een smeuïge substantie waar je balletjes ter grootte van een spruitje of een knikker van kunt maken. Frituur de balletjes in zonnebloemolie en klaar zijn de Rowan balls. 

Ho, ho: het recept is nog niet afgelopen hoor! Er hoort ook nog een saus bij. 

In het Hare Krsnna boek staat een tomatensaus die bij spaghetti wordt opgediend: 

• Neem een blik gepelde tomaten; 
• snijd een wortel fijn; 
• Bak in wat olie: laurier, ui (of asafoetida), peper, zout, suiker; 
• Voeg de tomaten en fijngesneden wortel toe als de kruiden na een minuutje heerlijk geuren; 
• Laat de saus koken (hoe langer hoe beter); 
• Warm in de saus de kofta en minuut of vijf à zeven minuten en dertien seconden. 
• Voeg vlak voor het opdienen basilicum toe. 

In India zul je geen spaghetti te eten krijgen. De Hare Krsnna heeft dit recept speciaal voor ons bedacht. In het thuisland van deze vrolijke chanters eet je kofta met een yoghurtsaus en rijst. Da´s nog veel lekkerder! 

• Meng voor de yoghurtsaus een yoghurt met water of beter nog: groentennat dat je bewaard hebt van het koken van groenten. In een fles in de koelkast is groentennat lang te bewaren en ik gebruik het zelf altijd om soep en sausen mee te maken. 

• Warm de balletjes op in een pannetje met het yoghurtmengsel 


Arthur Labree

Geen opmerkingen:

Een reactie posten