maandag 28 februari 2011

hooikist



Een beetje ouderwets, maar ja, ik ben nu eenmaal ouderwets en er nog trots op ook! Leve die simpele, slimme dingen die onze voorouders allemaal bedacht hebben. Of dacht je soms dat er alleen sinds de uitvinding van het wereld wijde web slimme mensen rondlopen? Nee dus en ten bewijze daarvan: de hooikist. 
Een paar jaar geleden heb ik er een gemaakt van een kubusvormige houten kist die ik bij de Xenos heb gekocht. Maar als je dat leuk vind, kun je er natuurlijk ook zelf een timmeren. Het principe is heel simpel: je brengt ´s morgens bonen of iets anders met een lange kookduur aan de kook. Als het kookt haal je de pan van het vuur en zet die in de hooikist. Als je ´s avonds aan de kook gaat, haal je de pan uit de kist en voila: de bonen of wat je ook in de hooikist hebt gedaan is klaar en gaar! 
Een wonder? Nou ja, eigenlijk wel: want je bespaart tijd en geld en het milieu dus als dat niet ecologisch is, dan weet ik het ook niet meer. Na een dag slow cooking is het voedsel zelfs nog warm, een klein natuurlijk wonder dankzij: hooi. 


En hoe maak je nu zelf een hooikist?

Men neme een kist met deksel. Bekleed de wanden en de bodem met een stevig doek zodanig dat er een ruimte van zes tot acht centimeter over blijft waar je hooi tussen kunt stoppen. Niet de hele zaak met een tacker dicht. Nu heb je alleen nog een kussentje nodig dat je vult met hooi. Je kunt hiervoor een kussensloopje nemen dat je nog over hebt of een nieuwe maken. Bij het gebruik van de hooikist dek je de pan af met het kussentje.

Succes met slow cooken!


Arthur Labree

Geen opmerkingen:

Een reactie posten