maandag 28 februari 2011

Fu, natto enz.


Natto
Over natto zijn de meningen verdeeld: het is een bijzonder gerecht dat is zeker. Als condiment bij iets zoets lijkt het me echt een prima combinatie. Wie probeert het eens uit? 
- meng de natto met extreem fijn gesneden prei: hoe fijner gesneden, hoe beter. 
- voeg dan mosterd en een klein beetje shoyu toe. 

Wellicht een idee om het in plaats van mosterd en shoyu eens met kardemon en koriander te kruiden?


Fu
Fascinerend spul: fu. Het is een soort seitan, een van tarwegluten gemaakte vleesvervanger dus. Fu is in verschillende vormen verkrijgbaar:
- op stokken gedroogd
- in gevouwen bladen
- in kleinere rondjes
Net als tofu heeft fu een vlakke smaak die verbeterd kan worden met een marinade. In de Japanse keuken is dit miso, shoyu en gember, maar wie wil experimenteren met Port of boullion houd ik niet tegen.



Fu gefrituurd (ringen) 
Je kunt uit twee bereidingswijzen kiezen:
1. eerst frituren en dan in een kleine hoeveelheid stevige bouillon koken
2. eerst koken en dan frituren (bijv. in een tempura beslag) 




Shonai-fu (plakken) 
- Leg de shonai fu een half uur in een marinade
- knijp het overtollige vocht daarna uit
- snijd de fu in reepjes
- blancheer in dezelfde vorm en grootte gesneden groenten
- sauteer de groenten hierna kort op een hoog vuur
- voeg de fu toe en schep een paar minuten om
- breng eventueel op smaak met mirin
- serveer op een bedje van fijngesneden rauwe bladgroenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten