maandag 28 februari 2011

eiwitten of proteïne


Een grote verzameling bouwstoffen is te vinden in peulen, noten, eieren, vlees en vis: Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren die spiraalsgewijs met elkaar zijn verbonden tot lange strengen. In onze spijsvertering wordt die keten weer afgebroken zodat de aminozuren, (de bouwstenen van onze eigen eiwitten dus) weer vrijkomen. Voor dit proces zijn enzymen nodig. Een aantal aminozuren kan niet door het lichaam worden gemaakt en moet dus uit onze voeding komen: de essentiële aminozuren. 
Eiwitten hebben allerlei functies in de cellen van ons lichaam: ze geven structuur en zorgen voor transport en omzettingen van andere stoffen (de enzymen). Daarnaast zijn sommige hormonen ook eiwitten en regelen eiwitten processen in de cel zelf. Teveel eiwitten eten (door extreme vleesconsumptie bijv.) ´verzuurd het bloed´ de nieren raken overbelast en ook met de lever en het immuunsysteem ontstaan problemen. 
De ziekte van Creutzveld-Jacob die een aantal jaren opgeld deed door de zogenaamde gekke koeienziekte heeft ook verband met bepaalde eiwitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten